duminică, 4 octombrie 2009

44% dintre români sunt stelişti. Urmează dinamoviştii şi rapidiştii. Becali este considerat cel mai corupt om din fotbal. Vezi care este cea mai detestată echipă

Steaua este echipa preferată a românilor amatori de fotbal, Gigi Becali este perceput ca fiind cel mai influent, dar şi cel mai corupt personaj implicat în fotbalul local, iar 86% din cetăţeni cred că există corupţie în sportul cu balonul rotund.

Un studiu realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES), al fostului senator PSD Vasile Dâncu, în septembrie 2009, pe un eşantion de aproape 2000 de persoane, arată că 37% dintre bărbaţi şi 8% dintre femei sunt foarte interesaţi de fotbal, că majoritatea celor pasionaţi au studii medii şi provin din mediul urban, iar cei mai mulţi suporteri se regăsesc în sudul ţării. Din totalul respondenţilor, 66% au declarat că urmăresc meciuri. La polul opus sunt 24% dintre bărbaţi şi 63% dintre femei (44% dintre repondenţi). Majoritatea celor dezinteresaţi au studii primare sau superioare, provin din mediul rural, şi sunt localizaţi în Transilvania sau Banat.

Potrivit studiului, deşi este asociat cu violenţa, nu fotbalul aduce violenţa în societate, aceasta fiind o consecinţă a unor factori precum modificarea modului de formare şi redistribuire a veniturilor, extinderea fenomenului sărăciei, nesiguranţa locului de muncă şi a lipsei de perspective. Mai mult, fiind cunoscută părerea românilor asupra membrilor minorităţilor, se poate observa că fotbalul ajută la integrarea acestora în societate. Totodată, în contextul unei percepţii negative asupra felului în care merg lucrurile în România (75% dintre persoanele intervievate în cadrul sondajului declară că lucrurile merg într-o direcție greșită), fotbalul poate fi văzut ca o modalitate de a înlătura frustrarea indivizilor în ceea ce priveşte acest fapt.

Dintre cei 66% care au spus că sunt interesaţi de fotbal, 92% au o echipă preferată din România. Echipele din Capitală ocupă lejer prima poziţie la capitolul fani: Steaua 44%, Dinamo 16%, iar Rapid 7%. Un amănunt interesant este că majoritatea repondenţilor, indiderent de echipa cu care ţin, percep Dinamo ca principala rivală (41%).
În ceea ce priveşte ataşamentul faţă de o echipă, preferată la nivelul tuturor regiunilor rămâne Steaua, iar Gigi Becali este perceput în cea mai mare măsură ca fiind cel mai influent, cel mai simpatic, cel mai cunoscut, dar şi cel mai corupt dintre finanţatori.

Hagi, Regele românilor

Când vine vorba de performanţe, aproximativ 60% dintre microbişti îl consideră pe Gică Hagi mai bun fotbalist român al tuturor timpurilor, în timp ce Mircea Lucescu este considerat cel mai bun antrenor român, cu 36% din voturi.

Suspiciunile populaţiei în ceea ce priveşte corupţia din fotbal au fost confirmate în nenumărate rânduri, în urma izbucnirii unor scandaluri în lumea fotbalului privind luarea
de mită. În momentul de faţă, 71% dintre persoanele interesate de fotbal consideră că există meciuri trucate în campionatul intern de fotbal, iar 86% din totalul respondenţilor cred că există corupţie în fotbal.

"Topul corupţilor"

Gigi Becali este considerat cel mai corupt om din fotbal. Este urmat în "topul corupţilor" de Mircea Sandu, Cornel Penescu, George Copos, Mitică Dragomir, Cristi Borcea şi alţii. Oameni din fotbal precum Ionuţ Lupescu, Mircea Lucescu, Gheorghe Hagi, Gheorghe Popescu, care nu au fost implicaţi în scandaluri sau nu au fost suspectaţi de corupţie, se bucură de încrederea microbiştilor într-o pondere de peste 50%.

Suporterii din provincie sunt mai fideli

Media de spectatori pe meci dezvăluie nici măcar echipele mari din România nu reuşesc de obicei să umple mai mult de jumătate de stadion.

Dacă în ceea ce priveşte numărul de suporteri echipele din Bucureşti domină, când vine vorba de prezenţa pe stadion provincia ocupă primele poziţii. Poli Timişoara are în medie cei mai mulţi spectatori pe meci (13804), fiind urmată de Steaua (12.318), Universitatea Craiova (10794) CFR Cluj (9544) şi Politehnica Iaşi (6294).

Ceea ce lipsesc cu desăvârşire în România sunt politicile de fidelizare a suporterilor şi de diversificare a lor, realizate de cluburi sau chiar de federaţie, politici faţă de suporteri sau spectatori, în general.

Niciun comentariu: