miercuri, 11 noiembrie 2009

Comunicat al romanilor umiliti la Istanbul de Gigi Becali si Valeriu Argaseala

In atentia domnilor care dau comunicate de presa in numele F.C. Steaua Bucuresti:

1. Prima replica data de dumneavoastra, in data de 09-11-2009, dupa ce ca este inserata, ascunsa, mascata la sfarsitul unei stiri despre fotbalistul Habib Habibou, mai este si neadevarata. De aici se vede ca, in loc sa va interesati de compatriotii dumneavoastra, care au indurat umilinta la Istambul, dati pe site-ul oficial al celei mai iubite echipe din Romania stiri, replici si comunicate de presa scrise pe genunuchi si la repezeala.

2. Dumnevoastra stiti foarte bine ca acel domn care a creat probleme se afla in zona cu persoane venite din Romania cu bilete oferite prin anturajul F.C. Steaua Bucuresti. Prin urmare, acel domn nu poate fi confundat cu Marian Nedelcu, omul care a avut marele curaj sa povesteasca umilinta prin care a trecut grupul de suporteri veniti pe cont propriu din Bucuresti.

Precizam ca grupul nostru, din care facea parte si Marian Nedelcu, a fost in numar de 18 persoane, neinterzisi pe vreun stadion din tara sau strainatate, fara antecedente penale, nefacand parte din vreo peluza sau galerie a Stelei! Acest grup a facut deplasarea la Istambul pe cont propriu, inchiriind un autocar si procurandu-si bilete de la stadionul "Sukru Saracoglu" in peluza "Migros"!

In aceeasi ordine de idei, mai precizam ca, in timpul evacuarii noastre din stadion, ne-am intalnit cu un alt grup de 5-6 persoane plus o familie (mama, tata si copil de maximum 3-4 ani), la randul lor evacuati din stadion! Refuzam sa credem ca nimeni din delegatia oficiala a FC Steaua Bucuresti nu a fost instiintat de catre oficialii clubului turc despre evacuarea grupurilor de romani! Era insa foarte greu pentru ei sa se intereseze ce se intampla cu compatriotii lor la peste 1000 de kilometri de tara!

3. Din comunicatul de presa din data de 10-11-2009, dat pe site-ul oficial Steauafc.com, intelegem ca este vorba despre doua categorii de ROMANI prezenti in data de 05-11-2009 in Istambul: unii care nu aveau voie sa participe la un spectacol sportiv si altii care aveau voie. Pe ce criterii oare???

Precizam ca a nu stim cata oara ca sunteti intr-o foatre mare eroare: ROMANII neagreati de dumneavoastra au fost dati afara din interiorul stadionului "Sukru Saracoglu", peluza"Migros", sector 33, dupa ce au fost reperati de catre paza stadionului ca fiind romani! Concluzia este ca acei ROMANI au indeplinit normele de conduita de pe o arena sportiva, din moment ce se aflau in interiorul stadionului din Istambul!

Daca vreti sa discutam despre conduite nesportive, va reamintim ca am vazut si trait pe stadionul F.C. Steaua Bucuresti momente rusinoase, cand zeci de spectatori si oficiali UEFA au fost stropiti cu sampanie de la loja oficiala a FC Steaua Bucuresti, sau la un joc al echipei nationale a ROMANIEI, cand, din aceeasi loja, se savura sampanie (alcool, deci) in vazul intregii tari!

4. In cele doua comunicate de presa semnate FC Steaua Bucuresti, apar numai lucruri complet neadevarate despre ce s-a intamplat la Istambul cu aproximativ 20-25 de persoane, compatrioti cu domniile lor!

5. Daca dumneavoastra nu v-ati asumat responsabilitatea, noi am facut-o din dragoste si devotament pentru culorile clubului pe care, din pacate, il reprezentati dumneavoastra. Consideram ca am fost discriminati si privati de a vedea un spectacol sportiv pe care l-am platit la peste 1000 de kilometri de ROMANIA.

6. Cam acest gen de povesti anonime recomandati dumneavoastra, domnilor care conduceti F.C Steaua Bucuresti, mass-mediei sa nu le ia in seama?

Semneaza,

un grup de ROMANI umiliti la Istambul şi Asociaţia Independentă a Suporterilor Stelişti

duminică, 8 noiembrie 2009

Umiliti la Istanbul

De la inceput vreau sa precizez ca atat eu, cat si prietenii mei cu care am fost la Istanbul, nu facem parte din galerie. Suntem un grup de 20 persone cu varste cuprinse intre 25 si 40 ani.

Totul a inceput dupa tragerea la sorti, cand ne-am hotarat sa mergem la Istanbul. Am inchiriat autocar, in urma cu 1 luna, dar mai aveam nevoie de bilete. Am sunat la club si ni sa spus ca "ei nu vand bilete si ca putem sa ne cumparam de acolo", asa ca am ne-am hotarat sa plecam fara bilete.

Miercuri 04.11.2009 ora 20.30

Ne strangem toti 18 la autocar si plecam. Drumul a fost fara peripetii.

Joi 05.11.2009 ora 10.30

Ajungem la Istanbul, in parcarea de langa stadion. Cautam un hotel prin apropiere si gasim unul la 10 minute de mers pe jos (parkhouse hotel&spa). Dupa ce ne-am cazat si am facut un dus, am mers la stadion sa vedem ce facem cu biletele.
Ajunsi acolo, gasim sectoarele rezervate oaspetilor (35,36,37). Intrebam daca ne poate da bilete acolo si ni se zice ca "numai de la clubul Steaua putem cumpara".

Hotaram sa mai asteptam 2-3 ore sa vedem de unde ne luam biletele.

Ne plimbam prin jurul stadionului, vizitam magazinul (fenerium) si ne intalnim cu alti baieti veniti din Romania. Ne intreaba de bilete, le spunem situatia si plecam sa mancam la un restaurant. Cum la ei nu se fumeaza in locuri publice, iesim afara si, din intamplare, ne intalnim cu baietii din Romania, care isi cuparasera bilete, atentie, in "tarcul rezervat oaspetilor".

Strangem banii si trimitem 3 persoane sa cumpere biletele. Se intorc cu biletele cuparate in "sectorul 36", rezervat oaspetilor.
Timpul trece, se face ora 18, si un prieten zice ca el nu mai rezista si intra pe stadion. Trece de prima poarta.

De acum incolo incepe aventura.

Intra si, la vreo 30 de minute, ne suna ca nu il lasa sa intre ca trebuie sa arate "bonul fiscal". Ii spunem ca nu ne-a dat asa ceva. Suna iar. Zice ca l-a trimis sa "isi ia banii pe bilet si sa isi cumpere in alta zona". Mergem la casa si ni se retuneaza banii pe bilete. Hotaram sa ne luam bilete in alta parte (migros tribun,poarta 39,sector k,randul 10 loc 34) biletul meu (seria d, numar 145768).

Intram.

Stadionul nu este plin. Echipele ies la incalzire. Atmosfera ca la turci.

Dupa 10-15 minute, vine seful agentilor de paza si cere biletele unui prieten care era cu sotia. Se uita, vorbeste prin statie si le comunica ca este ok. Dupa alte 10-15 minute, ne trezim inconjurati de politie si ne intreba daca suntem romani. Intrebam care este problema si ne spune ca trebuie sa ne mute intr-o alta zona, ca colo nu avem securitate. Le spunem ca nu iesim din stadion si ne asigura ca nu ne scoate.

Seful agentilor vrea sa ne mute, dar politia se opune . Vorbesc intre ei.

Le mai spunem inca odata ca nu iesim din stadion si seful agentilor ne spune sa il urmam ca ne muta in sectorul rezervat oaspetilor. Ne scoate afara si ne spune ca putem sa ne luam banii pe bilete.

Cerem sa vina un reprezentant UEFA, sau de la club.
Se dau telefoane si ne zice ca se rezolva.

Intre timp mai multi romani sunt scosi din stadion. Suntem 30-40 de romani. Vine seful care se ocupa cu organizarea. Vorbim cu el, ii spunem situatia, ne da dreptate si incepe sa dea telefoane.

Deja incepea repriza a-2-a.

Vine raspunsul citez:

"Baskan Argaseala a vorbit cu baskan turc sa nu fie nici un roman pe stadion, in afara de cei din delegatia oficiala".

Isi cere scuze pentru situatie si ne asigura ca, din punctul lui de vedere, suntem ok, dar el a avut ordin de la baskan Argaseala.
Intre timp aflam ca o familie de romani (sotul,sotia si copilul), avand invitatie, nu au fost lasati sa intre, pe motivul ca sunt romani.

Cel de la organizare vorbeste la statia radio si ne roaga sa parasim stadionul, moment in care isi fac aparitia scutierii. Nu mai exista nici o solutie de a intra sau a ne recupeara banii, asa ca am hotara sa plecam.

Precizez ca, in tot acest timp cat am discutat cu ei, nu am fost agresati de nimeni.

Am 35 de ani si merg pe Ghencea de la varsta de 5 ani.

Am vazut multe pe stadioane, dar sa te dea afara din ordinul presedintelui clubului pe care il iubesti, dupa ce faci tot felul de sacrificii, intrece orice masura.

Ca roman m-am simtit umilit,cand ne-a dat afara din stadion pe motivul ca suntem romani.

P.S: domnule Argaseala, cititi motto-ul asta:

"Suntem noi si o pasiune ce ne leaga mai presus de cele pamantesti, suntem greu de inteles, dar stapani peste o iubire ce invinge totul,o iubire suprema,greu de egalat...Steaua ".

sâmbătă, 31 octombrie 2009

Ai avut dreptate

Ai avut dreptate când spuneai în faţă la Caşin, că de Steaua o să se aleagă praful, că acest club grandios o să îşi piardă identitatea cu această conducere incapabilă. Ai fost criticat de mulţi pentru acel incident cu "suporterul" bătut, pentru desele apariţii TV în care te certai cu toată lumea sau când te-ai luat de veşnicul critic al Stelei, Liţă Dumitru, dar oare câţi întelegeau că o făceai din prea multă dragoste pentru Steaua? Că o făceai pentru că (la fel ca noi toţi) nu permiteai nimănui să îţi critice clubul.
Momentul în care ai părăsit Steaua, a reprezentat momentul în care a murit şi ultima componentă de "CCA" care mai exista în acel moment în club, Steaua ajungând uşor, uşor în pragul colapsului.
Nimeni nu te poate condamna dacă pe de-o parte în sinea ta te bucuri pentru asta, pentru că au existat destui suporteri care ti-au turnat cenuşă în cap, însă acei "suporteri" sunt acei suporteri care mereu au susţinut ideea că "Nea Gigi e pur si ne salvează".

Îţi aminteşti noaptea magică de la Sevilla, Bucureşti cu Valencia, cu sub podarii ? Iţi aminteşti cum erai aproape ieşit pe geamul lojei când di Vaio a trimis acea minge peste poartă? Iţi aminteşti că acel lot de jucători a fost compus de abilitatea ta managerială de a alege jucători cu o viată impecabilă care aveau o sete de performanţă care a reuşit să îi ducă până în semifinalele unei cupe europene, la câteva minute de finală?

Mulţi te-au acuzat că ai adus jucători de pe dvd-uri, că nu te uitai la ei, dar câţi oare îl regretă pe micuţul Elton care ridica Ghencea în picioare cu driblingurile sale, driblinguri care nu au mai fost văzute de pe vremea "cocoşatului" Denis Serban. Cine oare ştia cine este acel francez pe nume Thereau,până să îl vezi tu?

Mulţi te-au acuzat că l-ai păcălit pe cioban în unele transferuri, dar oare Mache, Tache, etc nu l-au păcălit când şi-au bătut joc de Steaua aducând jucători auziti de ei doar în simulatoarele de jocuri de fotbal? Iţi aminteşti când spuneai că nu o să ajungi la Dinamo nici dacă o să locuieşti într-o cutie de carton. din respect pentru noi, pentru fani?
Ai plecat la Urziceni, însă nu ai utat ce înseamnă Steaua pentru tine, ai avut şansa să sărbătoreşti cel mai important titlu de campion în faţa unei peluze Steliste, unei peluze care sărbătorea cu tine.
Apoi a venit meciul de la Glasgow, în care noi am avut emoţii pentru tine, pentru echipa ta, dar nu din simpatie pentru Urziceni, ci pentru că în Unirea vedeam Steaua, vedeam spiritul de învingător al Stelistului, te vedeam pe tine si pe Dan şi întelegeam că Steaua nu o să moară niciodată, Steaua trăieşte prin voi.


Respect Mihai "Meme" Stoica, Stelistul !

marți, 27 octombrie 2009

Interzişi şi la Istanbul!

Şefii din Ghencea i-au informat pe omologii lor de la Fenerbahce că nu au nevoie de nici un bilet pentru propria galerie şi le-au şi recomandat să nu ofere tichete românilor

Situaţie fără precedent pentru Steaua. După ce a decis să interzică 3.000 de spectatori la meciurile de pe teren propriu, a luat hotărîrea de a nu le permite fanilor prezenţa nici măcar la jocurile din deplasare, din Europa League. Cum joia viitoare, pe 5 noiembrie, Steaua va întîlni la Istanbul pe Fenerbahce, mulţi români îşi planificaseră o deplasare pentru a fi alături de echipă.

Conducerea din Ghencea a trimis însă o solicitare oficială pe adresa clubului turc şi a refuzat cele 2.000 de bilete pe care gruparea de la Istanbul le oferea. "Le-am spus celor de la Fener că nu ne vom asuma nici o răspundere dacă vor permite să intre români şi aceştia vor crea probleme", a declarat ieri Argăseală.

Turcii răspund
Mai mult, ca şi la Enschede, la meciul cu Twente, Steaua le-a recomandat turcilor să nu vîndă bilete suporterilor roş-albaştrilor pentru că aceştia au de gînd să producă incidente. Cum responsabilitatea nu va fi pe umerii celor din Ghencea, automat, ar fi sancţionată Fenerbahce dacă se va întîmpla ceva în interiorul arenei.

sâmbătă, 24 octombrie 2009

Stare de asediu în Ghencea! Unde e războiul?

Drumul Taberei şi Ghencea au devenit zone aflate sub o veritabilă stare de necesitate. Consumate sub diverse motivaţii, dar având în mod vădit la bază ideea de a proteja un singur om, Gigi Becali, restricţiile impuse s-au depărtat mult de ceea ce vezi de regulă la intrarea pe un stadion cu ocazia unui meci de fotbal. Dar sunt foarte apropiate de cele impuse într-o revoluţie.

NU UMBLA ÎN GRUPURI MAI MARI DE DOUĂ PERSOANE!

Două ore până la partida Stelei cu Fenerbahce. Prin faţa stadionului mărşăluiesc jandarmi foarte atenţi la orice grup de suporteri. Mai mult, toţi cei care veneau în gașcă la stadion erau chestionaţi cu privire la ce au de gând să facă şi de ce sunt în acel grup.

NU STAŢIONA ÎN ZONELE "STRATEGICE"!

O ultimă ţigară fumată înainte de primul gard de lângă stadion nu a fost posibilă. A sta pur şi simplu pe Bulevardul Ghencea a fost interzis înaintea meciului cu Fenerbahce, pentru că imediat ai fi fost interpelat cu un "Circulaţi! Circulaţi!"

BULETINUL LA VEDERE

Oricât de bizar ar părea, am ajuns în situaţia de a intra pe stadion având, alături de bilet sau acreditare, actul de identitate. Niciun alt fel de act cu poză nu a fost admis, fie el legitimaţie de serviciu sau permis de conducere, decât cartea de identitate! Studiată de către oamenii de ordine cu atenţie, privind comparativ fotografia şi chipul celui din faţă de mai multe ori şi începând un adevărat interogatoriu dacă exista dubiul că poza nu e conformă cu originalul.

NU AI VOIE CU BRELOC!

De joi este cert că doar Gigi Becali poate purta breloc în Ghencea! Dacă până acum la controlul corporal obișnuit trebuia să abandonezi doar sticlele de plastic sau brichetele, de data aceasta, sub explicaţia "obiect contondent", la poartă trebuia să rămână până şi brelocul de la chei sau, în unele cazuri, chiar cheile. Fie că era vorba de un suvenir, un obiect cu valoare sentimentală sau de poza plastifiată a fiicei!

Dacă Gigi Becali e în spatele acestor interdicţii fără precedent, ele nu au avut rezultatul scontat. Fanii, aşa puţini câţi au fost, s-au manifestat din nou împotriva patronului, iar în Peluza Nord a apărut la un moment dat un drapel al României cu un decupaj în locul în care altădată stătea emblema comunistă.

Niciun consumator nu e nevoit să plătească pentru un serviciu de care nu se poate folosi
Meglena Kuneva, membru Comisia Europeană pentru Protecția Consumatorului

Steaua - Fener a avut gradul ridicat de risc
Christian Ciocan, purtător de cuvânt Poliţie



Fanii lui Marseille au învins Liga profesionistă franceză
Partida cu Rapid va fi a treia din acest sezon al Ligii I pe care Steaua este obligată să o dispute cu porţile închise, obligată de deciziile Ligii Profesioniste de Fotbal. Un caz similar s-a întâmplat în Franţa, unde lui Olympique Marseille i s-a suspendat terenul pentru o etapă. Suporterii abonaţi au făcut plângere împotriva Ligii şi au cerut daune în valoare de 36.313 euro. Au câştigat, dar le vor fi înapoiaţi doar 5.000 de euro, plus încă 1.000 cheltuieli de judecată.

vineri, 23 octombrie 2009

Impresii de la meci

Ajung in jurul orei 15:30 in preajma Stadionului Steaua cu gandul ca eu impreuna cu alti suporteri stelisti interzisi abuziv pe stadion vom putea intra in stadion pentru a putea lasa la Departamentul de Ticketing din cadrul clubului cererile de eliberare a copiilor contractelor abonamentelor pe sezonul 2008-2009 (pe sezonul 2009-2010 multi dintre noi nu am primit niciun fel de contract, doar o simpla chitanta).

Sun pe un prieten sa aflu unde sunt restul stelistilor pentru a merge cu totii sa lasam cererile. Ma opresc un minut vis-à-vis de stadion pentru a vorbi la telefon. Imediat apar doi jandarmi tantosi cu casti la urechi care probabil se credeau facand parte dintr-un film politenesc american. Pacat ca ii dadea de gol burta. Ne spun mie si prietenului cu care eram ca nu aveam voie sa stationam. Abusurd de astfel, eu nu cunosc vreo lege in tara aceasta in care nu ai voie sa te opresti din mers pe un domeniu public…

In fine, trec si peste asta, cu toate ca jandarmii au indicatii clare sa intre in noi fara niciun motiv. Ma uit in jur si parca sunt pe un camp de lupta. Jandarmi, politisti, civili, dube, masini cu tuburi de apa fac sa nu mai imi aduc aminte pe moment de Templul Fotbalului Romanesc.

In noaptea dinainte partidei am primit un telefon de la un student in care mi se comunica ca 2000 de bilete se vor da gratis pentru studenti, tot ceea ce trebuie sa faci este sa trimiti un mail cu numele, prenumele, CNP-ul si facultatea la care esti. Avand in vedere ca aveam interzis, am trimis si eu mail, pentru a putea continua protestul alaturi de cei care nu au avut interdictie.

Am ajuns la punctul de intalnire alaturi de ceilalti studenti. Stau la coada formata din doua cate doua persoane pentru a putea intra. Se aude un militian care coordoneaza multimea, spunand ca vor intra doar cei care au asupra lor carnetul de student si buletinul. Dupa ce trecem de verificare, ne baga pe toti intr-un tarc pe camp in apropierea stadionului si se incepe verificarea fiecaruia daca este pe lista foarte groasa de studenti. Ajung in fata si stupoare. Sunt interzis. CNP-ul meu este blocat pentru ca am abonament la una dintre cele doua peluze. Sunt student si vreau sa intru la meci, insa nu mi se permite. Iata inca o dovada ca cei care il contesta pe creditorul din fruntea clubului Steaua nu sunt drogati, huligani si betivi.

Jandarmul care m-a verificat in cele din urma, vazand ca sunt interzis, m-a bagat intr-o camaruta de pe campul acela, a predat buletinul si carnetul de student celor care erau acolo si au fotografiat documentele. Intreband de ce fac asta, mi-au raspuns sec: « Pentru a fi in baza noastra de date. Cine te-a pus sa-l injuri pe Gigi, asa iti trebuie. »

Plec in cele din urma vazand ca intra de data aceasta pe poarta aceeia, grupuri de elevi, probabil de clasa a IV-a, a V-a, bineinteles gratis.

Dupa toate cele intamplate, plec dezamagit de la stadion si in mintea mea imi vin cele mai negre ganduri gandindu-ma cum pensionarii de la Peluza Nord, studentii de la Tribuna a II-a si elevii de la Peluza Sud vor striga la unison « Gigi becalii ». Insa surpriza ! Protestul a continuat, nu a fost huiduit nimeni care a protestat, iar echipa nu a fost incurajata deloc, pentru ca cei care au primit biletele gratis nu au nici cea mai mica idee a tot ceea ce inseamna Steaua. Ei au venit la meci pentru ca a fost gratis, pana atunci nu mai fusesera la vreun meci in Ghencea.

Protestul trebuie continuat pana cand vom scapa de aceasta boala, numita Becali. Nu trebuie sa ne lasam batuti cu toate ilegalitatiile care se fac asupra noastra.

Steaua SUNTEM NOI !!! Becali PLEACA DIN Ghencea !!!

miercuri, 21 octombrie 2009

Şi interzişi, şi legaţi de mîini

Deşi au plătit abonamentele, suporterii nu pot intra în stadion. Conducerea Stelei a găsit şi varianta de înlocuire a galeriei: pensionarii au accesul gratuit.

Situaţie fără precedent în fotbalul românesc! Steaua a decis, fără a consulta nici Jandarmeria, nici alte organe ale statului, să interzică toate persoanele care în vară şi-au luat abonamente la peluză! Tocmai de aceea, la casele de bilete, toţi cei care au dorit să-şi ia bilet pentru meciul cu Fenerbahce şi care apăreau în baza de date ca fiind abonaţi la peluze erau declaraţi "persona non grata", indiferent dacă au fost sau nu la meciuri în Ghencea în actualul sezon sau dacă au creat sau nu incidente. Cîţiva dintre ei au trimis solicitări în scris conducerii prin care au susţinut că sînt nevinovaţi, însă şefii Stelei au respins respectivele solicitări.


"Care e problema că am interzis şi oameni nevinovaţi? Ce, nu pot să reziste fără stadion o perioadă? Eu am cea mai mare calitate să interzic oameni pe stadion! Eu sînt Jandarmeria, eu sînt Poliţia"
Gigi Becali, patron Steaua


CE POT FACE SUPORTERII
"Să dea Steaua în judecată, dar procesul durează!"
Unii dintre suporteri au mers la OPC pentru a sesiza abuzul, însă această instituţie nu are în atribuţii să oblige Steaua să-i reprimească. "Pot face plîngeri penale, numai că ar urma un proces care ar dura minimum un an de zile, timp în care, pe riscul ei, Steaua poate continua să nu le permită accesul în stadion", a declarat ieri avocatul Flavius Cladoveanu.


POZIŢIA GALERIILOR:
"Interzişi la grămadă!"
Consideraţi vinovaţi pentru măsura pe care Steaua a fost determinată să o ia, suporterii de la cele două peluze consideră că au parte de un abuz. "Absolut toţi abonaţii de la cele două peluze au fost interzişi, fără să se ţină cont de nici o imagine video. Cei de la Steaua ne-au comunicat că aceasta este decizia clubului, şi cu asta, basta! Nu avem ce face, indiferent dacă unii dintre noi s-au comportat civilizat pînă acum. Nimeni nu va putea intra pe stadion cu Fenerbahce", a spus unul dintre liderii de galerie.


MĂSURĂ DISPERATĂ A STELEI
Pensionarii, chemaţi să populeze tribunele
Cum Steaua a vîndut pînă aseară doar 6.000 de bilete pentru meciul cu Fenerbahce, extrem de puţine faţă de cîte estimau cei din Ghencea, conducerea clubului a luat o măsură de avarie: vrea să populeze tribunele cu pensionari. "Miercuri dimineaţă, orice pensionar va primi bilet gratuit dacă va veni la casele de bilete între orele 9:00 şi 12:00, avînd buletinul şi talonul de pensie", a sunat anunţul oficial.

Două exemple de fani nevinovaţi interzişi
1. Sorin Mihai Georgescu, 25 de ani, inginer. A absolvit Facultatea de Matematică
"M-am abonat la Steaua înainte de a intra la facultate. Mi-am făcut abonament şi în acest sezon. ID-ul abonamentului este 14882, la peluza I. Sînt interzis pe stadion, deşi eu am fost doar la meciurile cu CFR şi cu Dinamo, la care n-am făcut absolut nici o problemă"

2. Constantin Alestar, 33 de ani, şofer şi agent de vînzare la o firmă de publicitate din Bucureşti.
"Am abonament la Peluza I, numărul 16536. Nu am fost în acest sezon la absolut nici un meci de pe teren propriu din cauza unor probleme familiale. M-am dus să-mi iau bilet cu Fener şi mi s-a spus că sînt persona non grata. Cum e posibil aşa ceva?"


POZIŢIA JANDARMERIEI:
"Nu avem nici o implicare!"
Purtătorul de cuvînt al Jandarmeriei, Marius Militaru, a precizat că instituţia pe care o reprezintă nu a colaborat cu Steaua în privinţa persoanelor interzise pe Ghencea. "Este o măsură internă a clubului luată pe baza obligaţiilor organizatorului de a interzice accesul sau participarea la unele competiţii sau jocuri sportive a unor persoane ca măsură de siguranţă. Oricum, aceste persoane nu sînt în baza de date a Jandarmeriei, care nu are nici o implicare", a spus Militaru.


POZIŢIA STELEI
"Să-şi dovedească nevinovăţia şi anulăm interdicţia!"
Preşedintele Argăseală spune că aceia care demonstrează că nu au creat probleme vor fi reprimiţi

- Domnule Argăseală, e adevărat că i-aţi interzis la grămadă pe toţi cei cu abonamente de la peluze?
- Da.

- Dar sînt unii care sînt nevinovaţi.
- Să ne trimită o solicitare în acest sens, să-şi dovedească nevinovăţia şi o să le anulăm interdicţia.

- Şi cum pot ei să-şi dovedească nevinovăţia?
- Pe cei care spun că n-au fost deloc pe stadion în acest sezon şi, cu toate acestea, sînt interzişi, îi verificăm în calculator şi, dacă au dreptate, atunci le dăm bilet. Deşi e cam dubios că n-ai venit deloc la stadion şi acum te trezeşti că vrei la meciul cu Fener. I-a apucat acum dorul de Steaua?

- Şi ceilalţi, care au fost pe stadion, dar care n-au creat probleme?
- Ne vom uita pe camere, avem înregistrări, avem tot. Cînd stăteau toţi în peluză şi strigau măscări, n-am văzut pe nimeni să dea înapoi. De exemplu, toţi cei care au intrat la meciul cu Bistriţa la tribuna I şi-au luat bilete pe alt nume, abonamentul lor nu figurează prezent la acel joc. Apoi ne-au trimis mail-uri că ei sînt cuminţi, că n-au făcut nimic, dar după ce am vizionat casetele din camera de monitorizare am constatat că erau exact cei care strigau şi înjurau cel mai tare.

- Dar ei vă pot acţiona în instanţă.
- Foarte bine, sînt liberi să o facă.


PĂREREA AVOCATULUI
"Steaua ar putea fi acuzată chiar şi de înşelătorie"
Gazeta a apelat la avocatul Flavius Cladoveanu, de la casa de avocatură Cladoveanu, Bădescu& Asociaţii, pentru a lămuri ce căi de atac au suporterii

- Domnule Cladoveanu, cum şi-ar putea dovedi nevinovăţia suporterii care, deşi au cumpărat abonament, au fost interzişi?
- Este una dintre cele mai mari prostii, aberaţii, luaţi-o cum vreţi, pe care le-am auzit. Cum adică să-şi probeze ei nevinovăţia pentru a intra la meci? E exact invers, clubul ar trebui să demonstreze că respectivul a făcut ceva rău! De fapt, nici clubul n-are acest drept, ci judecătorul, pe baza unui raport al unui agent constatator.

- OPC-ul poate interveni?
- Da, dar doar pe linie administrativă, aplicînd Stelei o amendă pe care clubul ar putea să o atace în instanţă. OPC nu ar putea obliga Steaua să-i reprimească pe fani pe stadion.

- Şi dacă dau clubul în judecată?
- Pot face o plîngere penală, dar nu există o acţiune rapidă, nu se termină procesul în 3 timpi şi 3 mişcări. Ar dura un an, un an şi jumătate pînă la un verdict, iar pînă atunci, pe riscul ei, Steaua poate continua să nu le permită accesul. E stadionul ei, face ce vrea, evident, asumîndu-şi nişte riscuri de a pierde procese.

- Şi ce ar putea solicita suporterii?
- Pot solicita să reprimească dreptul de a fi reprimiţi pe stadion, deşi mi s-ar părea tardiv. Ar mai putea cere banii plătiţi pe abonament plus alte daune.

- Şi pe un suporter cît l-ar costa să meargă în instanţă?
- Un avocat sub medie, ca preţ, ar trebui plătit cu minimum 1.000 de euro!


"Avînd în vedere că Steaua avea nişte obligaţii de îndeplinit, pe care le-a încălcat, ar putea fi acuzată chiar şi de înşelătorie"
Flavius Cladoveanu, avocat

marți, 20 octombrie 2009

Istoria Stelei

Steaua Bucureşti a luat fiinţă pe 7 iunie 1947, la iniţiativa mai multor ofiţeri ai Casei Regale Române, printr-un decret semnat de generalul Mihail Lascăr, fostul Comandant Suprem al Armatei Regale Române. A primit iniţial denumirea de „Asociaţia Sportivă a Armatei”, devenind ulterior cea mai titrată echipă a României, care deţine în prezent 23 de titluri de campioană a României, 20 de Cupe ale României, 5 Supercupe ale României, o Cupă a Campionilor Europeni şi o Supercupă a Europei.

Clubul a fost format ca o societate sportivă cu şapte secţii, inclusiv de fotbal, antrenat de Coloman Braun-Bogdan. A fost redenumit „CSCA” (Clubul Sportiv Central al Armatei) în 1948, şi CCA (Casa Centrală a Armatei) în 1950. Steaua de astăzi a câştigat primul său titlu de campioană în 1951, sub bagheta fostului locotenent din vremurile naşterii echipei, Gheorghe Popescu I. Din acel an şi până în ediţia 1960-61, CCA a mai cucerit încă 5 titluri de campioană.
Steaua Bucureşti, campioana Europei în 1986

În 1949, CSCA a câştigat primul ei trofeu, Cupa României, învingând cu 2-1 în finală pe CSU Cluj. Cu numele „CCA”, echipa a intrat în „lumea bună” a fotbalului românesc, câştigând Campionatul României de trei ori la rând, în 1951, 1952 şi 1953, precum şi prima „dublă” Cupă-Campionat din istoria clubului, în 1951.

Anii 1950 au reprezentat prima epocă de glorie a clubului, în care s-a cristalizat faimoasa „echipă de aur”, care uneori era aceeaşi cu Echipa naţională de fotbal a României. 1956 a fost unul dintre cei mai buni ai clubului, deoarece, pe lângă câştigarea campionatului, echipa, pe atunci antrenată de Ilie Savu, a întreprins un turneu în Anglia, unde a reuşit rezultate notabile în faţa unor echipe de prestigiu precum Luton Town FC, Arsenal FC, Sheffield Wednesday FC sau Wolverhampton Wanderers FC.

La sfârşitul anului 1961 CCA şi-a schimbat numele în „CSA Steaua Bucureşti”. Motivul a fost prezenţa pe stema clubului a unei stele roşii (ceva obişnuit pentru cluburile militare din statele comuniste din Estul Europei), care a fost schimbată într-o stea galbenă, simbolizând tricolorul românesc. În anii '60 şi '70, Steaua avea să cucerească două titluri pe deceniu, 1962 şi 1968, respectiv 1976 şi 1978, câştigându-şi însă renumele de „specialistă a Cupei”. De asemenea în această perioadă, pe 9 aprilie 1974, actualul stadion al Stelei, Stadionul Ghencea, a fost inaugurat într-un meci amical cu OFK Belgrad. Până la acea dată, Steaua îşi jucase meciurile de acasă pe Stadionul Republicii şi pe „23 august”.

Soccer.Field Transparant.png
Duckadam
Iovan (C)
Belodedici
Bumbescu
Bărbulescu
Balint
Bălan
Bölöni
Majearu
Lăcătuş
Piţurcă
Echipa de start în finala Cupei Campionilor Europeni 1986.

Sub conducerea antrenorilor Emeric Jenei şi Anghel Iordănescu (antrenor secund), Steaua a impresionat în campionatul 1984-1985, câştigându-l după o pauză de şase ani. A urmat cel mai spectaculos sezon de cupe europene din fotbalul românesc. După ce a eliminat pe Vejle BK, Budapest Honvéd FC, Kuusysi FC şi pe RSC Anderlecht, Steaua a devenit prima echipă din România care a ajuns într-o finală europeană. Pe 7 mai 1986, pe stadionul Ramón Sánchez Pizjuán din Sevilla, campioana Spaniei, FC Barcelona, era cotată cu prima şansă, dar după prelungiri în care scorul a rămas 0-0, legendarul portar Helmuth Duckadam a apărat patru penalty-uri la rând, contribuind decisiv la victoria Stelei cu 2-0. Steaua a devenit astfel prima echipă din Estul Europei, şi singura dintr-o ţară comunistă, care a câştigat trofeul continental suprem. Steaua şi-a trecut în palmares şi o Supercupă a Europei, câştigând în 1987 finala cu Dinamo Kiev, printr-un gol marcat de Gheorghe Hagi.

Contrazicându-i pe cei care considerau câştigarea Cupei Campionilor Europeni de către Steaua un fenomen izolat, Steaua a rămas la cel mai înalt nivel în fotbalul european de la sfârşitul anilor '80, ajungând în semifinala CCE în sezonul 1987-88, şi în finala aceleiaşi competiţii în 1989, pierzând însă cu 4-0 în faţa lui AC Milan. Pe lângă aceasta, Steaua a mai câştigat patru titluri naţionale (1985–86, 1986–87, 1987–88, 1988–89) şi patru cupe ale României (1984–85, 1986–87, 1987–88, 1988–89). De asemenea, din iunie 1986 până în septembrie 1989, Steaua a stabilit un record de 104 meciuri fără înfrângere în campionatul intern, doborât la nivel mondial, dar încă valabil pe plan european.

Revoluţia română din 1989 a însemnat trecerea de la o economie complet controlată de către stat la una liberă de piaţă, şi, prin urmare, mulţi dintre jucătorii din echipa anilor '80 s-au transferat la cluburi bogate din Occident. Bazându-se pe noua generaţie de jucători, Steaua a revenit în prim-planul fotbalului românesc, câştigând campionatul de şase ori la rând, între sezoanele 1992-1993 şi 1997-1998, egalând astfel performanţa echipei Chinezul Timişoara, din anii '1920. A câştigat de asemenea trei Cupe ale României, în sezoanele 1995-96, 1996-97 şi 1998-99. Pe plan internaţional, Steaua s-a calificat de trei ori la rând în Liga Campionilor (noul format al Cupei Campionilor Europeni), între 1994-95 şi 1996-97, fiind prima echipă din România care a participat în această competiţie.

În 1998, clubul de fotbal s-a separat de CSA Steaua şi şi-a schimbat definitiv numele în FC Steaua Bucureşti, clubul fiind condus de către omul de afaceri Viorel Păunescu. În acea perioadă, clubul a intrat rapid în datorii.[necesită citare] Lui George Becali, alt afacerist, i-a fost oferită funcţia de vice-preşedinte, cu speranţa că va investi îndeajuns de mulţi bani în club. Becali a ajuns să deţină majoritatea acţiunilor în 2002, transformând compania guvernantă în una publică în 2003. Deşi contestat de către o parte a suporterilor, Becali a introdus diverse planuri manageriale pentru club, ajutat pentru un timp şi de fostul preşedinte executiv Mihai Stoica.

Sub conducerea fostei glorii italiene Walter Zenga, Steaua s-a calificat în grupele Cupei UEFA în sezonul 2004-05, Zenga calificând o echipă românească în „primăvara europeană” pentru prima oară după 1993 (când tot Steaua a ajuns în sferturile de finală ale Cupei Cupelor). Steaua a şi câştigat titlul în 2005, performanţă repetată în sezonul următor, sub conducerea succesivă a antrenorilor Oleg Protasov (iulie-decembrie) şi Cosmin Olăroiu (ianuarie-mai). În sezonul 2005-2006 Steaua a reuşit să ajungă în semifinalele Cupei UEFA, fiind eliminată la limită de Middlesbrough FC, după ce trecuse de Rapid Bucureşti într-un sfert de finală „all-Romanian”. Steaua a câştigat Supercupa României în iulie 2006, trofeul cu numărul 50 din istoria clubului. De asemenea, în sezonul 2006-2007, Steaua s-a calificat în grupele Ligii Campionilor pentru prima dată după 10 ani, performanţă repetată şi în cele două sezoane următoare.
Tradiţie

Steaua a adus în fotbalul românesc jocul spectaculos, în viteză, motiv pentru care în deceniul al nouălea al secolului trecut - jucătorii roş-albaştri au fost supranumiţi "viteziştii". Prima perioadă de glorie a Stelei au fost anii '50, cu „echipa de aur” care îi cuprindea, printre alţii, pe Apolzan, Ienei, Alecsandrescu, şi care a câştigat de cinci ori Divizia A, şi de patru ori Cupa României. Steaua a dat marea echipă a sfârşitului anilor '80, care a câştigat în 1986 Cupa Campionilor Europeni, şi care a evoluat în următorii trei ani la cel mai înalt nivel în Europa, jucând încă o semifinală şi o finală de Cupa Campionilor Europeni. Steaua deceniului al zecelea a câştigat de 6 ori consecutiv Divizia A şi a participat de trei ori la rând în Liga Campionilor.

După 1990, Steaua a continuat să domine fotbalul românesc, câştigand alte 8 titluri de campioană şi reprezentând an de an cu succes România în competiţiile europene. A avut trei participări consecutive în Liga Campionilor, a fost sfert-finalistă a Cupei Cupelor în 1993, şi a atins optimile de finală ale Cupei UEFA în 2005 şi semifinala aceleiaşi cupe în 2006.

În sezonul 2006-2007, Steaua a reuşit să se califice pentru a patra oară în grupele Champions League, fiind singura echipă de club din România care a evoluat în această competiţie. A terminat pe locul 3, sub Olympique Lyon şi Real Madrid, dar peste Dinamo Kiev, dupa 4-1 şi 1-1 cu Dinamo Kiev, 0-3 şi 1-1 cu Lyon şi 1-4 şi 0-1 cu Real Madrid, calificându-se astfel pentru şaisprezecimile Cupei UEFA, unde a fost eliminată de deţinătoarea trofeului, FC Sevilla, dupa 0-2 şi 0-1. Performanţa calificării în grupele Champions League a fost repetată în sezoanele 2007-2008 şi 2008-2009.[1]
Jucători remarcabili

De-a lungul timpului, mari fotbalişti ai României, iar, după Revoluţie, şi unii fotbalişti străini de valoare, au jucat la Steaua. Jucători ca Anghel Iordănescu, Marcel Răducanu, Marius Lăcătuş sau Gheorghe Hagi sunt printre cei mai respectaţi de suporterii acestei echipe.
Portari Fundaşi Mijlocaşi Atacanţi

* Ilie Savu
* Costică Toma
* Ion Voinescu ('50)
* Vasile Iordache ('71)
* Dumitru Moraru
* Helmuth Duckadam
* Dumitru Stângaciu ('84)
* Silviu Lung ('88)
* Bogdan Stelea



* Alexandru Apolzan ('49)
* Vasile Zavoda ('51)
* Emeric Jenei ('57)
* Lajos Sătmăreanu
* Ştefan Sameş
* Teodor Anghelini
* Ştefan Iovan ('81)
* Miodrag Belodedici ('83)
* Adrian Bumbescu ('85)
* Ilie Bărbulescu
* Nicolae Ungureanu
* Dan Petrescu ('85)
* Gheorghe Popescu
* Anton Doboş
* Daniel Prodan
* Dorin Goian ('04)



* Iosif Petschovschi ('52)
* Ştefan Onisie
* Tiberiu Bone
* Cornel Cacoveanu
* Sorin Avram
* Liţă Dumitru
* Anghel Iordănescu ('68)
* Tudorel Stoica
* Ladislau Bölöni ('84)
* Mihail Majearu
* Gabi Balint
* Gheorghe Hagi ('87)
* Iosif Rotariu
* Ilie Dumitrescu ('87)
* Mirel Rădoi ('00)
* Dorinel Munteanu ('03)
* Bănel Nicoliţă ('05)



* Francisc Zavoda ('50)
* Gheorghe Constantin ('54)
* Nicolae Tătaru
* Florea Voinea (fotbalist)
* Ion Alecsandrescu
* Gheorghe Tătaru
* Marcel Răducanu
* Marius Lăcătuş ('83)
* Victor Piţurcă
* Adrian Ilie ('93)
* Nicolae Dică ('04)

Suporteri
Stadionul Ghencea

Înfiinţat în 1995, grupul „Armata Ultra” s-a divizat în mai multe grupuri de suporteri care există şi astăzi. Printre acestea se numără „Titan Boys”, „Ultras”, „Tineretului Korp”, „Skins Berceni”, „Nucleo”, „Insurgenţii”, sau mai noile grupuri „Stil Ostil” sau „Vacarm”, „Tradizione”, „Armata 47 Vest”.

În deplasările din alte ţări, suporterii vin la acel meci în număr de cel puţin 100-200. Numărul lor a crescut de la an la an ajungându-se la câteva mii în ultimele sezoane. De exemplu la ultimele deplasări efectuate în Spania, Steaua a fost susţinută de un număr record de suporteri, beneficiind şi de aportul diasporei româneşti din Peninsula Iberică. La partida de la Madrid, împotriva Realului, în noiembrie 2006, peste 20.000 de suporteri ai roş-albaştrilor au luat loc în tribunele stadionului "Santiago Bernabeu".
Recorduri
Vezi şi: Statisticile Stelei

„Pedigree”-ul Stelei este arhicunoscut pentru iubitorii de fotbal din România. Cu nu mai puţin de 60 de sezoane petrecute în Liga 1, este una dintre cele trei echipe româneşti care au jucat doar în prima ligă română, alături de FC Dinamo Bucureşti (59 de sezoane) şi FC Timişoara (6 sezoane). În acelaşi timp, Steaua este deţinătoarea recordului actual de campionate naţionale (23), cupe naţionale (20) şi supercupe naţionale (5). Între 1993 şi 1998, cele şase titluri câştigate la rând au egalat recordul stabilit de Chinezul Timişoara în anii 1920. Pe plan internaţional, este singura echipă din România care a câştigat o cupă europeană (Cupa Campionilor Europeni în 1986 şi Supercupa Europei în 1987), sau care s-a calificat într-o finală UEFA (Cupa Campionilor Europeni în 1986, respectiv 1989).

Timp de 3 ani şi 3 luni (iunie 1986 - septembrie 1989), Steaua a strâns 104 meciuri fără înfrângere în campionat, stabilind pe atunci un record mondial (în prezent depăşit), şi un record european care încă nu a fost doborât. De asemenea în liga naţională, Steaua a strâns 112 meciuri fără înfrângere acasă, între noiembrie 1989 şi august 1996. Seria de 17 victorii consecutive în campionat a fost egalată doar de Dinamo.

Tudorel Stoica este jucătorul cu cele mai multe prezenţe pentru Steaua în Liga 1, un record dificil de doborât. Golgheterul „all-time” al Stelei în campionat este Anghel Iordănescu, cu 146 de goluri înscrise. Alte recorduri au fost stabilite de foşti jucători precum Dorinel Munteanu (cele mai multe selecţii în echipa naţională - 131) sau de Gheorghe Hagi (cele mai multe goluri pentru echipa naţională - 35; de asemenea cele mai multe prezenţe ale unui jucător român în cupele europene - 93). La vremea respectivă, transferul lui Hagi a stabilit recordul pentru suma de transfer din liga internă către un club străin, cu 4.300.000 de dolari plătiţi de Real Madrid CF Stelei în 1990.
Palmares

* UEFA - Champions League.svgCupa Campionilor Europeni: 1
o 1985-86 - 7 mai 1986 - Steaua Bucureşti vs. FC Barcelona - 2-0 - Stadionul Ramón Sánchez Pizjuán , Sevilla

* UEFA - Champions League.svgFinalista Cupei Campionilor Europeni: 1
o 1988-89 - AC Milan vs. Steaua Bucureşti - 4-0 - Stadionul Camp Nou, Barcelona
* UEFA - Champions League.svgSemifinalista Cupei Campionilor Europeni: 1
o 1986-87 - Steaua Bucureşti vs. S.L. Benfica - 0-0, 0-2
* UEFA - UEFA Cup.svgSemifinalista Cupei UEFA:1
o 2005-06 - Steaua Bucureşti vs. Middlesbrough - 1-0, 2-4
* UEFA - Super Cup.svgSupercupa Europei: 1
o 1986 - Steaua Bucureşti vs. Dinamo Kiev - 1-0 - Stadionul Stade Louis II, Monaco
* FIFA Club World Cup.svgFinalista Cupei Intercontinentale: 1
o 1985/1986 - Steaua Bucureşti vs. River Plate - 0-1 - Stadionul National Stadium, Tokyo
* Star*.svg Star*.svgLiga 1: 23
o 1951, 1952, 1953, 1956, 1959-60, 1960-61, 1967-68, 1975-76, 1977-78, 1984-85, 1985-86, 1986-87, 1987-88, 1988-89, 1992-93,1993-94, 1994-95, 1995-96, 1996-97, 1997-98, 2000-01, 2004-05, 2005-06
* Cupa României: 20
o 1948–49, 1950, 1951, 1952, 1955, 1961–62, 1965–66, 1966–67, 1968–69, 1969–70, 1970–71, 1975–76, 1978–79, 1984–85, 1986–87, 1987–88, 1988–89, 1991–92, 1995–96, 1996–97, 1998–99
* Supercupa romaniei.jpgSupercupa României: 5
o 1993/1994; 1994/1995; 1997/1998; 2000/2001; 2005/2006

Lotul actual de jucători (2009-2010)
Echipa Stelei sezonul 2009-2010
Nr. Poziţie Jucător
1 Colombia P Robinson Zapata
4 Polonia F Paweł Golański
5 România F Ionuţ Rada
6 România M Cristian Tănase
7 România M János Székely
8 România M Ovidiu Petre
9 Grecia A Pantelis Kapetanos
10 Flag of Poland.svg M Rafał Grzelak
11 România A Romeo Surdu
12 România P Ciprian Tătăruşanu
14 Colombia M Juan Carlos Toja
15 România F Alexandru Tudose
16 România M Bănel Nicoliţă
17 România F Eugen Baciu

Nr. Poziţie Jucător
18 România F Petre Marin
19 România M Andrei Ionescu
21 România M Răzvan Ochiroşii
22 România M Mihăiţă Pleşan
23 Colombia M Dayro Moreno
24 România F Sorin Ghionea Căpitan
25 România M Mihai Onicaş
26 România M Eric Bicfalvi
27 România F Alexandru Iacob
28 România A Bogdan Stancu
30 Nigeria F Ifeanyi Emeghara
31 România F Emil Ducu Ninu
33 România P Cezar Lungu
99 Bulgaria A Krum Bibişkov
Împrumutaţi
Nr. Poziţie Jucător
82 România P Cosmin Vâtcă (→ Gaz Metan)
2 România F Daniel Bălan (→ Aris Limassol)
22 Format:Country alias Bolivia A Ricardo Pedriel (→ Giresunspor)
Ierarhie căpitani

1. România Sorin Ghionea
2. România Petre Marin
3. România Ovidiu Petre

Antrenori

* România Mihai Stoichiţă – antrenor principal
* România Mihai Teja – antrenor secund
* România Andrei Speriatu – antrenor de portari
* România Radu Paligora – preparator fizic

Stemă

ASA Bucureşti a fost fondat de către Armata Regală pe 7 iunie 1947, şi pe atunci echipa nu avea nicio stemă oficială.

Cum comuniştii au preluat complet controlul în ţară pe 30 decembrie 1947, Armata Regală a fost transformată în Armata Poporului, şi în mod automat şi ASA. Inspirat de Armata Roşie, noul Minister al Apărării a decis să creeze o stemă pentru club, consistând dintr-o stea roşie inscripţionată „A” (simbolul Armatei Roşii), pe un disc albastru, precum şi să schimbe numele în „CSCA”.

Doi ani mai târziu, schimbarea numelui în CCA a adus cu ea şi o nouă stemă, consistând din aceeaşi stea roşie, inscripţionată „CCA”, şi înconjurată de o cunună de lauri. Omniprezentul motiv al stelei pe stemă s-a materializat şi în schimbarea numelui clubului, în Steaua, din 1961. S-a optat pentru o stemă care, cu un nou design, rămâne simbolul clubului până în ziua de azi : fondalul dungat roş-albastru, cu o stea de aur în mijloc, reprezentând tricolorul românesc. Forma stemei a fost regândită în 1974, când echipa s-a mutat pe Stadionul Ghencea.

În urma Revoluţiei române din 1989, Armata a decis să rupă orice legătură cu defunctul regim comunist, astfel încât, în 1991, CSA Steaua şi-a schimbat stema pentru ultima oară, reprezentând un vultur prezent şi pe stema Ministerului Apărării, dar şi a României. Cum în 1998 a apărut FC Steaua, clubul a adăugat două stele galbene deasupra stemei, reprezentând cele 20 de titluri de campioană a României câştigate de echipă.

2003 a fost anul ultimei schimbări a stemei, decisă de noul Consiliu de Administraţie condus de George Becali, în realitate o revenire la varianta din perioada 1974-1991, cu cele două stele prezente deasupra.
Echipa a doua

Clubul deţine şi o echipă secundă, ce în sezonul 2009–2010 juca în liga a II-a din România. Lotul echipe în acel sezon era:
Nr. Poziţie Jucător
2 România P Costel Trică
3 România P Jean Prunescu
4 România P Ionuţ Mihai
5 România P Bogdan Cistean
6 România P Lucian Trandafir
7 România F Ionuţ Niculae
8 România F Apostol Muzac
10 România F Vlad Rusu
13 România F Alexandru Lazăr
14 România F Cristian Iancu
15 România M Dănuţ Chiriţa
16 România M Bogdan Achiţei
17 România M Emanoil Dodan
18 România M Lucian Filip

Nr. Poziţie Jucător
18 România M Alin Abuzătoaie
19 România M Marius Albu
20 România M Valeriu Lupu
21 România M Bogdan Roiu
22 România M Valentin Cristea
23 România M Sorin Strătilă
24 România A Andrei Pavelescu
25 România A Valentin Funieru
26 România A Bogdan Mustaţă
27 România A Alexandru Iacob
28 România A Florin Bejan
29 România A Cezar Tăchescu
30 România A Marius Bâtfoi
Culori

În timpul primului ei sezon, 1947–48, Steaua a purtat tricouri roş-galbene, cu şorţuri albastre, pentru a simboliza culorile steagului tricolor. Începând cu sezonul următor, odată cu schimbarea identităţii Armatei Române, s-a renunţat treptat la galben, astfel încât culorile oficiale au rămas, până în ziua de astăzi, roşu şi albastru.

Steaua nu a avut niciodată un echipament standard. Cu toate acestea, cea mai folosită combinaţie de-a lungul timpului a fost tricouri roşii, şorţuri albastre şi jambiere roşii. Alte variante au inclus roşu complet, albastru complet, dar şi tricouri în dungi roş-albastre, în anii '1960 şi '1970. Alte culori au fost folosite foarte rar. Excepţii au fost finala Cupei Campionilor Europeni din 1986, în care Steaua a purtat, pentru prima şi singura dată în istoria sa, un echipament alb complet, precum şi echipamentul folosit în deplasare în sezonul 1999-00 (galben şi roşu), precum şi a treia opţiune de echipament din sezonul 2005-2006 (galben şi negru).

Echipamentul folosit acasă în sezonul 2009-10, asemănător cu cel din sezonul precedent, consistă din tricouri cu dungi verticale roşii şi albastre, şorţuri şi jambiere roşii, în timp ce echipamentul din deplasare este de culoare verde fosforescent. Echipamentul de rezervă este roşu-complet

În prezent echipamentul Stelei este produs de Nike, cu care Steaua a semnat un contract în 2002, după un lung parteneriat cu Adidas. Cu toate acestea, în 1988, Steaua a fost prima echipă de fotbal din România comunistă care a purtat pe tricou numele unei companii occidentale, anume Ford. După aceea au urmat alţi sponsori : Castrol, Philips, CBS, Bancorex (iniţial BRCE), Dialog (astăzi Orange), BCR, RAFO, Air Atlantis, City Financial şi în prezent SportingBet[2].

duminică, 18 octombrie 2009

Paraziţii se alătură campaniei "NOI VREM RESPECT".

Noi vrem respect, respect
Noi vrem respect, respect
Noi vrem respect, respect
Noi vrem respect, vrem respect

Ai dracu ruşi au fost românii, dar trece
A venit apa caldă? A venit, da-i rece
Rupem tăcerea
Aşa stă treaba
Au trecut 20 de ani şi-or să mai treacă degeaba
Din nou pentru putere se bat
Când şcolile cad peste copii
E un iad
Acum, că eşti bătrân, totul se transformă în scrum
Spitalele sunt ultima haltă pe ultimul drum
Ne târâm pe drumuri, prin gropi ca prin nisipuri
Ei nu simt nimic că-şi pun la căldură (...) în jeepuri
Banii sunt scopul
Ei vor totul cu justiţia
Îţi fură libertatea când nu au ce să-ţi mai ia
Mergem la muncă, plătim taxe, taxe
Ei ne zâmbesc
Indiferenţa lor o simţim până-n oase
Nu vrem funcţii, nici putere
Sistemul e defect
Noi ducem ţara-n spate
Vrem respect!
Sugeţi un corn cu lapte, dacă n-aveţi dinţi
Şi număraţi-mi ouăle, că mi-am ieşit din minţi
Băi animalule, nu vezi? Voi n-aveţi interesuri
Iarna nu-i ca vara, vă dorim succesuri!

Sugeţi un corn cu lapte, dacă n-aveţi dinţi
Şi număraţi-mi ouăle, că mi-am ieşit din minţi
Băi animalule, nu vezi? Voi n-aveţi interesuri
Iarna nu-i ca vara, vă dorim succesuri!

Rupem tăcerea, poate v-am rupe gâtul
Calculăm în prostia noastră că ni s-a urât cu urâtul
Copiii se dau pe gheaţă, în săli de clasă
Sărăcia apasă
Bătrânii îşi caută demnitatea rămasă
Plătim autostrăzi care nu se mai fac
Şi ne oprim să ne tragem sufletul în primul copac
Legaţi în pat, în salvare, cu borşul pe-afară
Ne tremură mâna că trebuie să dăm şpagă la drum de seară
Ies lipsă 30 de miliarde, de argint
Să trăiţi bine, fraierilor! Iuda, ne ameninţi?
O ducem bine, nu-ţi face griji, e totul perfect
Ne mai ajunge să cerem acum. Cerem respect!
23 de milioane de nesimţiţi, de coate goale
Îşi permit să încurce coloanele oficiale
Uite ţuică, uite femei şi sarmale, pentru cei aleşi
Cauţi dreptatea frate? Caută uşa şi ieşi!

Sugeti un corn cu lapte, dacă n-aveţi dinţi
Şi număraţi-mi ouăle, că mi-am ieşit din minţi
Băi animalule, nu vezi? Voi n-aveţi interesuri
Iarna nu-i ca vara, vă dorim succesuri!

Sugeti un corn cu lapte, dacă n-aveţi dinţi
Şi număraţi-mi ouăle, că mi-am ieşit din minţi
Băi animalule, nu vezi? Voi n-aveţi interesuri
Iarna nu-i ca vara, vă dorim succesuri!

Cu toate că va fi greu să nu minţi în campania electorală
Promitem să ne vedem din 3 în 3 luni în Piaţa Universităţii
Promit că voi face autostradă suspendată peste Bucureşti
Promit că vom da 20.000 de euro tinerilor care se întorc acasă
Ca să ne vadă autostrada, bineînţeles
Totodată, am vorbit cu NASA să trimitem un pilot român în spaţiu
Probabil un mecanic beat, de locomotivă, care mai trage pe nas
Dacă nici el nu ne rezolvă problemele
Promit că îmi voi da demisia în 5 minute de la votul din Parlament!

Noi vrem respect, respect!
Noi vrem respect, respect !
Noi vrem respect, respect!

sâmbătă, 17 octombrie 2009

Fanii Stelei prezenţi azi la casele de bilete au acuzat "proasta organizare a clubului"

Stadionul Steaua, azi, ora 9:55. 8 grade Ceslsius afara. Nici o persoana la casele de bilete. Clubul din Ghencea anuntase aseara, la 20:49, pe site-ul oficial, ca tichetele pentru meciul cu Fenerbahce se vor pune in vanzare a doua zi dimineata, la ora 10:00.
Ora 10:05. Primele doua persoane isi fac aparitia la case. Ora 10:08. Inca trei cumparatori sosesc. Nimeni nu isi poate lua bilet. "Sunt abonat la tribuna a II-a, mi-au zis ca nu au discountul pentru abonati setat", se plange unul. "Eu vreau la liber, dar zic ca nu au pretul setat pe bilet", adauga altcineva.

Cei 6 jandarmi de la firma de paza, aflati in apropiere, se apropie de case. "Ce se intampla?", intreaba un reprezentant al fortelor de ordine, care bea un ceai pentru a se incalzi. "Ce sa se intample? Proasta organizare a acestui club! Aia se intampla!", i se raspunde. "Nu avem ce face, trebuie sa asteptati putin. Avem probleme cu softul, dar se va rezolva repede", da asigurari una dintre casierite.

Intre timp, unul dintre cei care ar fi trebuit sa vanda bilete statea pe scaun si isi pusese castile de la iPod in urechi. Din cauza gerului de afara, geamul casei respective era inchis.

"Nimic nou la Steaua, sa vina presa si sa scrie ce se intampla. De ce au anuntat astia ca se deschid casele, daca nu se pot vinde bilete?", se revolta cineva. "Eu am aflat azi-dimineata ca se vand bilete, e normal sa informezi lumea cu doar cateva ore inainte despre asa ceva?", completeaza alt fan.

Se apropie alt cumparator. Are abonament si vrea bilet la peluza. Prezinta abonamentul si cartea de identitate. Dupa aproximativ un minut, se aude vocea din interiorul casei de bilete: "Nu puteti intra!". "De ce?", vine prompt intrebarea. "Sunteti in baza de date, imi pare rau!". Omul isi ia actele si pleaca, bombanind.

Gerul devine si mai apasator.

Un tanar de aproximativ 20 de ani se apropie increzator de cele cateva case goale. Ceilalti il priveau. "Dati-mi si mie, va rog, un bilet la peluza. Uitati actele!", zice el. I se scaneaza abonamentul. "Nu aveti voie! Imi pare rau, sunteti persona non grata". I se intind actele inapoi.

Dupa cateva clipe de uluiala, tanarul le ia si da sa plece. Are probleme la unul dintre picioare. "Asa arata un huligan? El? Care abia poate sa mearga?", murmura unul dintre fanii prezenti. "Uitati-va, am legitimatie de student! Sa nu zica domnul Becali ca nu am ocupatie. Mie nu imi mai dau voie in Ghencea, am interzis!", se plange tanarul care tocmai fusese respins. Zgribulit, pleaca si el.

La 10:43, calculatoarele caselor primesc un restart. "Sa-si dea Becali, Argaseala, Durbac si toti aia de acolo un restart!", zice nemultumit unul dintre fanii care indurasera frigul. Se mai apropie inca un grup de 3 persoane. La 10:46 s-a vandut primul bilet.

POVESTEA CELEI MAI BUNE ECHIPE ROMÂNEȘTI DIN TOATE TIMPURILE

Helmuth Duckadam: "Eram îngeri pe lîngă cei de acum"


Foştii componenţi ai Stelei '86 îşi amintesc chefurile de după victorii

"Staţi mai mult prin cluburi de noapte decît pe terenul de fotbal!". E principalul reproş al fanilor către fotbaliştii de azi. Cum se distrau cei de pe vremuri? "Le spuneam că pot să meargă unde vor, dar numai după meciuri şi cu singura condiţie să nu ajungă pe la Miliţie", îşi aminteşte Ienei despre cei din echipa de aur Steaua '86.

Bumbescu, etichetat drept cel mai petrecăreţ dintre stelişti, rememorează: "Mergeam la Bar Melody sau la restaurantul Casa Albă, în Băneasa. Lăcătuş, Iovan şi cu mine eram sufletul chefurilor. Uneori venea şi Valentin Ceauşescu. Era jovial şi foarte natural. Noi făceam bancuri politice, iar dînsul rîdea împreună cu noi".

Fostul fundaş (49 de ani) continuă: "În cantonament, mai jucam rummy pe bani, dar nu pe sume mari. Domnul Valentin doar se uita, dar cînd venea Ilie Ceauşescu sau ministrul Olteanu, ascundeam banii într-o clipă".

Amendat că a ratat avionul
"Fiecare avea limita lui. Eram îngeri pe lîngă jucătorii din ziua de azi. Nu eram sfinţi, dar nici nu se compară perioadele. Eu mergeam la restaurant cu troleibuzul, că nu aveam maşină", spune şi Helmuth Duckadam (50 de ani).
Căpitanul de la Sevilla, Ştefan Iovan (49 de ani), zice: "Eu, Piţurcă, Bumbescu, Duckadam şi Bărbulescu, mai apropiaţi ca vîrstă, mergeam cu familiile la Hanul lui Manuc. Ţin minte însă că am luat o dată o amendă pentru că m-am trezit tîrziu şi am pierdut avionul".

10 trofee interne şi internaţionale a cîştigat Steaua în perioada de vîrf, 1985-1989


REACȚII

"Mergeam la discotecă seara. Erau două mari şi late, iar ca să intri aveai nevoie de valută. Dar noi, ca fotbalişti, ne descurcam"
Gabi Balint, fost atacant Steaua

"După returul cu Anderlecht a fost un chef de pomină. Valentin Ceauşescu şi Vardinoianis ne-au invitat la restaurant. Am petrecut pînă dimineaţa"
Tudorel Stoica, fost căpitan Steaua

"Înainte de meciuri, intram în cantonament cu 3 zile mai devreme şi nu beam nimic. Am înţeles că azi, la Urziceni, Dan Petrescu le dă jucătorilor cîte un pahar de vin roşu"
Adrian Bumbescu, fost fundaş Steaua

vineri, 16 octombrie 2009

Mihai Gainusa - unul dintre noi

Asociatia Independenta a Suporterilor Stelisti numara incepand de ieri un nou membru onorific: Mihai Gainusa! Gainusa, un notoriu suporter al Stelei, care recent a debutat cu o rubrica intr-un cotidian de sport, s-a intalnit cu un grup numeros de membri AISS, precum si membri ai peluzelor steliste (in jur de 35 de oameni). Acestia i-au daruit "Carcotasului" legitimatia de membru AISS, o diploma precum si un tricou din seria celor special create pentru Marsul din 6 iunie, "62 - Ne vrem clubul inapoi". La randul sau, Gainusa le-a oferit suporterilor un loc in emisiunea Cronica Carcotasilor din 14 octombrie.

Motivele pentru care Gainusa ni se alatura par mai mult decat evidente. In primul rand, este stelist. In al doilea rand, de ani de zile el, impreuna cu Serban Huidu, sunt unii dintre rarii oameni de televiziune care il descriu pe Gigi Becali in culorile care i se potrivesc. Care arata ce specimen cu apucaturi de grota se ascunde in spatele pozei de crestin, generos si simpatic afisata de oier. De altfel, aceasta proba de curaj n-a trecut neobservata: cei doi carcotasi au fost printre primii oponenti ai ciobanului care au primit o "replica" de la acesta, respectiv un pahar cu vin in fata in urma cu multi ani de zile. Gainusa face parte, prin urmare, dintr-un cerc din ce in ce mai larg de oameni pe care oierul ajuns patron de club si-a permis sa-i agreseze.

Nu in ultimul rand, Gainusa este un tip de bun simt. Stilul sau calm, detasat, dar care pune punctul pe i si nu incurca raul cu binele in ce priveste Steaua (si din acest punct de vedere, articolele sale din Prosport sunt o mostra de limbaj civilizat, dar ferm) - toate acestea l-au recomandat pe deplin pentru a se alatura AISS. In primul rand pentru noi, probabil ca si pentru el, acum mai mult ca niciodata e nevoie ca lumea sa vada cum arata adevaratii suporteri ai Stelei. Sa vada ca frontul anti-Becali este mult mai mare decat cele cateva "zeci" sau "sute" de "golani" care scandeaza pe stadion. Trebuie sa vada cine se ascunde in spatele celebrelor epitete "drogat, huligan, vagabond, alcoolist", cine a fost in stare din Norvegia in Canada si din California in Spania sa strige intr-un glas: Becali, pleaca din Ghencea!

Bine-ai venit in randurile noastre, Gainusa! Sa speram ca, la aniversarea unui an de cand esti membru AISS, Steaua va fi pe maini mai curate si mai bune, iar Gigi Becali va ramane doar o amintire urata in mintile incercatilor suporteri stelisti.

Asociatia Independenta a Suporterilor Stelisti

Iubesc Steaua, dar nu Steaua de azi!

Bunul simţ al echipei de odinioară

Pentru faptul că, între anii 1984 si 1987, am putut face parte din legendara echipă Steaua, mă consider un norocos. Tîrgumureşanul Bölöni, sosit în Capitală, s-a integrat foarte repede în familia clubului. Simţeam inteligenţa lucrînd peste tot: din biroul lui Alexandrescu, pînă în vestiarul jucătorilor. În mod firesc, organizarea perfectă domnea şi ea, de la cizmar, pînă la cabinetul medical.

Dar mai cu seamă respectul şi bunul simţ se manifestau de la îngrijitorul terenului pînă la Duckadam, de la bucătar pînă la antrenorul Ienei, de la suporteri pînă la domnul Valentin Ceauşescu. Aceste sentimente de stimă reciprocă între club, suporteri şi jucători reprezentau FORŢA necesară marii performanţe.

Da, mă consider norocos pentru că - datorită şi acestei forţe - am făcut parte dintr-o echipă ale cărei rezultate au oferit o picătura de mîndrie unui popor întreg, un popor care, în perioada respectivă, era umilit zi de zi.

Pîna în 2000, îmi era străină existenţa actualului patron

Nu am avut ocazia să cunosc îndeaproape conducerea actuală a Stelei. Pînă la venirea mea ca antrenor la echipa naţională, în 2000, îmi era străină existenţa actualului patron. Ulterior, de cel mult trei ori am schimbat cîteva fraze cu el. Prima dată, cînd l-am vizitat pe Piţurcă - pe atunci antrenorul Stelei - la stadionul Ghencea. Fostul meu coleg a făcut prezentările.

A doua oară, cînd, după declaraţii urîte ale patronului la adresa mea, cu ocazia unui trial pe stadionul "Lia Manoliu", Sorin Satmari a încercat să mă convingă să dau mîna cu "şeful".

A treia ocazie... a treia... cred că nici nu a existat. Sau am uitat-o. E o calitate a mea că pot uita uşor lucrurile neplăcute.

De mult se ştie că între actuala conducere şi Bölöni este greu să obţii un numitor comun. Cu toate astea, sentimentele mele profunde faţă de Steaua nu s-au schimbat deloc. Iubesc Steaua, dar Steaua pe care eu am cunoscut-o, nu Steaua de azi!

"Mişcarea Steaua" e călcată în picioare

Cu cîteva săptămîni în urmă, am declarat la televiziune că nu sunt de acord cu o conducere care şifonează blazonul Stelei. Ce fel de şef de club este acela care-i jigneşte laolaltă pe Alexandrescu, pe Ienei, pe Iordănescu, pe Lăcătuş, pe Balint ori pe Hagi? Dar simbolul cel mai important, călcat astăzi în picioare, se numeşte "Mişcarea Steaua"!

"Am cumpărat echipa, nu o vînd, fac ce vreau cu ea!"- astfel îşi justifică excentricităţile proprietarul echipei. Dar şcoala de gimastică românească nu aparţinea oraşului Deva sau antrenorului Karoly, ci era proprietatea întregului popor. Ţiriac şi Năstase nu erau numai mîndria Federaţiei Române de Tenis, ci mîndria NOASTRĂ, a tuturor. Şi Gaţu, şi Birtalan, şi Patzaichin, şi Iolanda Balaş, şi Dobrin... şi alţii şi alţii. Toţi au fost şi trebuie să ramînă în tezaurul sportului românesc.

Aşa stau lucrurile şi cu Steaua! Nu e o problemă că Steaua aparţine unui anume proprietar. Problema este că proprietarul acestui bun naţional nu are priceperea şi capacitatea intelectuală să-l respecte şi să-l administreze.

Ce fel de conducere este aceea, care abia peste 7 zile ia atitudine faţă de un banner incalificabil, afişat la un meci din cupele europene? Mai mult, mass-media găzduieşte zilnic înjurăturile şi ameninţările venite direct de la "conducătorul suprem". Cum pot să înţeleg un astfel de comportament? De unde îşii ia dreptul patronul să spună că suporterii sînt "vagabonzi" şi "drogaţi"? Ce drept are să pună asemenea calificative o persoană implicată în dosare grave, precum celebrul "Valiza"?

Un vocabular ieşit dintr-un total intuneric intelectual

Din 2000, am aflat că pentru conducerea Stelei sînt un "vagabond". Mai tîrziu, am fost calificat drept "jigodie şi derbedeu". Mi s-a mai indicat să-mi ţin gura, pentru că sînt "doar un ungur" şi, dacă vreau să vorbesc, să mă duc acasă, in Ungaria. Dar în cartea mea de identitate, şi astăzi figurează ca adresă Tîrgu Mureş, Str. Köteles.

Insulte şi iarăşi insulte, puse în valoare de un vocabular ieşit dintr-un total intuneric intelectual!!!

Bine, accept ca patronul clubului meu de suflet să mă desconsidere. Dar n-are nici un drept să-i desconsidere pe suporteri, pe cei care nu stau în lojele climatizate pe timpul verii, pe cei care înfruntă ploaia şi lapoviţa, pe cei care nu deţin conturi în bănci! Aceşti oameni, fără de care fenomenul sportiv nu există, au o singură avere: dreptul de a visa. Oricît de proprietari aţi fi, NU AVEŢI DREPTUL SĂ LE CONFISCAŢI VISURILE! Eu unul le voi susţine pînă în pînzele albe dreptul de a visa.

Nu pot să nu pomenesc ultima ispravă a conducerii Stelei, care a hotarît să suspende abonamentele de la o anumită tribună. În viziunea şefului de club, asta e respect "a la 2009"! Am citit că, în tribuna respectivă, au dreptul să intre doar copiii şi posesorii de diplomă. OK! Copil nu mai sînt, dar diplomă am! V-am mai spus ca sînt un norocos. Eu pot să intru la meci.

Permiteţi-mi însă o ultimă întrebare: de ce nu se aplică aceeaşi regulă şi în loje?

Mă aştept, ca de obicei, să se abată asupra mea avalanşa binecunoscută de murdării. Nici o problemă, pentru că nu degeaba sînt norocos: cu timpul, m-am imunizat! Aşa că nu mă deranjează.
Dimpotrivă.

CU TRISTEŢE,

LADISLAU BOLONI


sursa: GSP.ro

marți, 6 octombrie 2009

Comunicat AISS - Protestele continua pana la capat!

Asociatia Independenta a Suporterilor Stelisti face urmatoarele precizari, ca urmare a protestelor suporterilor din timpul meciului Steaua – Gloria Bistrita:

In primul rand, ne adresam jucatorilor echipei Steaua pentru a le mentiona inca o data ca acest protest nu ii vizeaza pe ei. Intelegem ca jucatorii sunt platiti de catre clubul pe care George Becali il conduce si tocmai de aceea nu avem pretentia ca acestia sa se alature protestului nostru. In acelasi timp insa, ii rugam sa se abtina de la orice declaratii, pentru a nu cadea la mijloc intr-un “razboi” care nu ii priveste. Nu in ultimul rand, suntem constienti ca protestul anti-Becali se rasfrange si asupra carierelor lor si a rezultatelor Stelei din acest sezon, dar daca acesta e pretul pe care trebuie sa-l platim cu totii pentru ca Steaua sa scape de cel care o distruge, il vom plati.

AISS le cere tuturor gloriilor ros-albastre, de la Ilie Savu la Gica Hagi, de la Tudorel Stoica si Gabi Balint la Anghel Iordanescu si de la Emerich Ienei la Marius Lacatus, sa se gandeasca daca Steaua de azi are un viitor cu George Becali la conducere! Sa se intrebe daca clubul de azi mai urmeaza calea si valorile pentru care au transpirat odinioara. Pana la a formula critici la adresa protestului suporterilor, ii rugam pe toti marii sportivi ros-albastri sa se intrebe daca Steaua mai poate rezista cu George Becali la conducere.

Iar daca vor ajunge si dumnealor la concluzia ca George Becali, asa cum il cunoastem cum totii, nu poate duce acest club decat mai jos de unde a ajuns, ii rugam sa se exprime public si sa sustina protestul suporterilor! Le aducem aminte ca AISS a mentionat in repetate randuri ca unul din principalele motive pentru care George Becali este contestat este tocmai atitudinea sa jignitoare inacceptabila la adresa gloriilor Stelei. Cu atat mai mult consideram ca se impune o atitudine prin care toti acestia sa sublinieze efectele gesturilor lui Becali, alaturandu-se protestelor noastre.

Precizam ca antrenorul Mihai Stoichita va fi contestat in continuare, nu pentru jocul sau rezultatele echipei, ci pentru ca la ora 2 noaptea, dupa demiterea rusinoasa a lui Cristiano Bergodi, a acceptat fara remuscari sa intre in slujba nu a Stelei, ci a lui George Becali.

Referitor la apelurile catre organele statului facute de George Becali, vrem sa amintim opiniei publice ca nenumaratele acte de calomnie si de amenintare (directa sau indirecta) comise de patronul clubului impotriva suporterilor in general sau impotriva unor persoane fizice, in particular, nu au fost urmate de plangeri penale din partea noastra, intrucat consideram ca timpul organelor de cercetare judiciara nu trebuie irosit cu probleme marunte cauzate de un personaj care are deja o serie de dosare pe rolul instantelor sau al parchetelor. Cu toate acestea, respectivele fapte exista si pot face, eventual, obiectul unor plangeri penale.

Pentru toti suporterii stelisti de buna-credinta si pentru mijloacele mass-media care critica injuriile suporterilor la adresa lui George Becali, precizam ca Becali este contestat de mai bine de 2 ani de zile intr-un mod civilizat, prin mesaje, reviste adresate suporterilor si scandari civilizate. Efectul acestor forme de protest civilizate a fost NUL. In schimb, George Becali a ajuns sa interzica orice forma de mesaje, steaguri, coregrafii in interiorul stadionului, a inaltat garduri de 2 metri pazite de bodiguarzi si caini si a interzis deplasarile suporterilor la meciurile Stelei. Toate aceste masuri, plus celelalte gesturi ale lui Becali ca si “conducator” al Stelei dovedesc ca impotriva sa nu se poate actiona civilizat, pentru ca Becali nu tine cont de reactiile civilizate. Acestea sunt motivele pentru care forma protestului nostru s-a inasprit.

In concluzie, AISS anunta ca protestele suporterilor din TOT STADIONUL vor continua pana la capat, adica pana cand George Becali va accepta sa vanda Steaua si sa ne lase sa ne vedem de fotbalul si echipa noastra! In masura in care clubul Steaua va initia actiuni care vor ingradi intrarea suporterilor in stadion, AISS va fi gata sa ii sprijine pe suporteri, din punct de vedere juridic, pentru a contesta aceste masuri abuzive.

In cele din urma, in asteptarea primei decizii de suspendare a unui teren de fotbal pentru injurii la adresa conducerii unui club (!), le cerem tuturor celor care observa ca asistam la instaurarea dictaturii conducatorilor din fotbal asupra acestui fenomen sportiv, fapt ce se reflecta in numarul din ce in ce mai scazut de spectatori pe stadioanele din toata tara, sa ia pozitie si sa se exprime public impotriva acestei tendinte.

Asociatia Independenta a Suporterilor Stelisti
6 octombrie 2009

duminică, 4 octombrie 2009

44% dintre români sunt stelişti. Urmează dinamoviştii şi rapidiştii. Becali este considerat cel mai corupt om din fotbal. Vezi care este cea mai detestată echipă

Steaua este echipa preferată a românilor amatori de fotbal, Gigi Becali este perceput ca fiind cel mai influent, dar şi cel mai corupt personaj implicat în fotbalul local, iar 86% din cetăţeni cred că există corupţie în sportul cu balonul rotund.

Un studiu realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES), al fostului senator PSD Vasile Dâncu, în septembrie 2009, pe un eşantion de aproape 2000 de persoane, arată că 37% dintre bărbaţi şi 8% dintre femei sunt foarte interesaţi de fotbal, că majoritatea celor pasionaţi au studii medii şi provin din mediul urban, iar cei mai mulţi suporteri se regăsesc în sudul ţării. Din totalul respondenţilor, 66% au declarat că urmăresc meciuri. La polul opus sunt 24% dintre bărbaţi şi 63% dintre femei (44% dintre repondenţi). Majoritatea celor dezinteresaţi au studii primare sau superioare, provin din mediul rural, şi sunt localizaţi în Transilvania sau Banat.

Potrivit studiului, deşi este asociat cu violenţa, nu fotbalul aduce violenţa în societate, aceasta fiind o consecinţă a unor factori precum modificarea modului de formare şi redistribuire a veniturilor, extinderea fenomenului sărăciei, nesiguranţa locului de muncă şi a lipsei de perspective. Mai mult, fiind cunoscută părerea românilor asupra membrilor minorităţilor, se poate observa că fotbalul ajută la integrarea acestora în societate. Totodată, în contextul unei percepţii negative asupra felului în care merg lucrurile în România (75% dintre persoanele intervievate în cadrul sondajului declară că lucrurile merg într-o direcție greșită), fotbalul poate fi văzut ca o modalitate de a înlătura frustrarea indivizilor în ceea ce priveşte acest fapt.

Dintre cei 66% care au spus că sunt interesaţi de fotbal, 92% au o echipă preferată din România. Echipele din Capitală ocupă lejer prima poziţie la capitolul fani: Steaua 44%, Dinamo 16%, iar Rapid 7%. Un amănunt interesant este că majoritatea repondenţilor, indiderent de echipa cu care ţin, percep Dinamo ca principala rivală (41%).
În ceea ce priveşte ataşamentul faţă de o echipă, preferată la nivelul tuturor regiunilor rămâne Steaua, iar Gigi Becali este perceput în cea mai mare măsură ca fiind cel mai influent, cel mai simpatic, cel mai cunoscut, dar şi cel mai corupt dintre finanţatori.

Hagi, Regele românilor

Când vine vorba de performanţe, aproximativ 60% dintre microbişti îl consideră pe Gică Hagi mai bun fotbalist român al tuturor timpurilor, în timp ce Mircea Lucescu este considerat cel mai bun antrenor român, cu 36% din voturi.

Suspiciunile populaţiei în ceea ce priveşte corupţia din fotbal au fost confirmate în nenumărate rânduri, în urma izbucnirii unor scandaluri în lumea fotbalului privind luarea
de mită. În momentul de faţă, 71% dintre persoanele interesate de fotbal consideră că există meciuri trucate în campionatul intern de fotbal, iar 86% din totalul respondenţilor cred că există corupţie în fotbal.

"Topul corupţilor"

Gigi Becali este considerat cel mai corupt om din fotbal. Este urmat în "topul corupţilor" de Mircea Sandu, Cornel Penescu, George Copos, Mitică Dragomir, Cristi Borcea şi alţii. Oameni din fotbal precum Ionuţ Lupescu, Mircea Lucescu, Gheorghe Hagi, Gheorghe Popescu, care nu au fost implicaţi în scandaluri sau nu au fost suspectaţi de corupţie, se bucură de încrederea microbiştilor într-o pondere de peste 50%.

Suporterii din provincie sunt mai fideli

Media de spectatori pe meci dezvăluie nici măcar echipele mari din România nu reuşesc de obicei să umple mai mult de jumătate de stadion.

Dacă în ceea ce priveşte numărul de suporteri echipele din Bucureşti domină, când vine vorba de prezenţa pe stadion provincia ocupă primele poziţii. Poli Timişoara are în medie cei mai mulţi spectatori pe meci (13804), fiind urmată de Steaua (12.318), Universitatea Craiova (10794) CFR Cluj (9544) şi Politehnica Iaşi (6294).

Ceea ce lipsesc cu desăvârşire în România sunt politicile de fidelizare a suporterilor şi de diversificare a lor, realizate de cluburi sau chiar de federaţie, politici faţă de suporteri sau spectatori, în general.

Steaua, 44% din România!

Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie a realizat în perioada 22-24 septembrie un sondaj de opinie în rîndul românilor. Tema? Fotbalul românesc şi societatea. Dintre multele întrebări adresate celor 1.935 de persoane chestionate, atît cît a reprezentat eşantionul ales, unele s-au referit şi la preferinţele românilor în ceea ce priveşte echipa favorită, dar şi antrenorul, jucătorul şi arbitrul numărul 1 all-time.

În privinţa formaţiei favorite, Steaua îşi surclasează adversarele, adunînd aproape jumătate din opţiuni, la mare distanţă de locul 2, ocupat de Dinamo. Practic, Steaua are tot atîţia simpatizanţi cît au, la un loc, toate cele 5 echipe care se află în spatele ei în acest top.

sâmbătă, 3 octombrie 2009

Jean Pavel ia atitudine! Pe Gigi il asteapta iadul!

Războiul pe care fanii Stelei (foto) îl duc împotriva lui Gigi Becali se înteţeşte. Împotriva finanţatorului din Ghencea se va pregăti un nou protest, de această dată de o amploare mult mai mare decât cel organizat în luna iunie, când pe străzile Bucureştiului au ieşit 3.000 de suporteri roş-albaştri.
Jean Pavel se implică din nou în organizarea fanilor stelişti. De data aceasta, fostul lider al Peluzei Nord vrea să-l mitralieze pe Gigi Becali. “Este adevărat că mă implic într-un proiect prin care, spunem noi, vrem binele Stelei. Va fi ceva cum nu s-a mai văzut în România. Dar dacă nu voi fi sprijinit de toţi suporterii, mă retrag“, a spus Jean.

Se pare că acesta intenţionează să atragă un număr imens de fani într-o locaţie care va fi aleasă dintre Palatul lui Gigi Becali din Aleea Alexandru, Piaţa Universităţii și stadionul Ghencea. În plus, s-a luat deja legătura cu mai multe nume importante din istoria Stelei, cărora li s-a cerut sprijinul în acest demers.

Fostul şef al galeriei vrea să strângă câteva zeci de mii de stelişti la miting

Pleaca!

Nu stiu altii cum sunt, dar pe mine ma incearca atat de multe sentimente in ultimul timp, incat ajung sa imi doresc ca Steaua sa piarda din ce in ce mai multe meciuri. Sa rateze din ce in ce mai multe obiective. Sa-l faca pe cel al carui nume nu merita rostit sa imbatraneasca la un meci cat pentru 20 de ani.
E trist si al naiba de frustrant. E dezolant mediul in care eu, ca infocat suporter stelist, traiesc in ultimul timp.
Umilintele se tin scai de ceea ce inseamna echipa pe care milioane de romani o iubesc.
Unii vor spune ca exagerez. Nu-i panica. M-am obisnuit cu fraze de genul “Nu-ti dau aia de mancare” sau “Aia castiga bani si tu suferi ca proasta”. Dar e usor sa vorbesti cand nu traiesti. Iar ceea ce spun eu acum nu pot simti cei care tin cu Steaua, ci cei care simt Steaua.
Steaua e mai mult decat o simpla echipa de fotbal. Mai mult decat cea mai titrata echipa din fotbalul romanesc si cea mai iubita. E o stare de spirit. Incepe sa faca parte din tine si niciodata nu o vei putea inlatura.
Steaua nu este echipa celui al carui nume nu merita rostit si nici a lui Banel, Ghionea sau Petre Marin. Steaua e echipa unei natiuni.
Dar unii nu inteleg acest lucru. Unii cred ca banii pot cumpara orice. Dar uita ca in viata sunt lucruri care nu pot fi cumparate. Respectul, admiratia sunt substantive mult prea sus puse fata de numele tau, patronule, finantatorule, “oierule”.

Recunosc, am facut mult timp parte din categoria celor care spuneau ca tu esti un rau necesar pentru Steaua. Prostii! Abia acum mi-am dat seama cat de (nenecesar) esti tu pentru noi.
Ai bagat bani. Asa, si? Ai readus Steaua in UCL. Asa, si?

Crezi ca, vreodata, performantele acestea ne vor face sa uitam modul in care ne-ai umilit simbolurile? Lacrimile lui Hagi dupa ce l-ai fortat sa demisioneze? Capul aplecat al lui Lacatus dupa perioada petrecuta in Ghencea? Jignirile aduse fotbalistilor carora le mai este frica sa intre in teren datorita tie? Crezi ca vom uita modul in care arunci vorbe grele inspre noi, suporterii care iubim Steaua de mii de ori mai mult decat iti iubesti tu familia?

Iti bati joc. De Steaua, de noi, de tot ceea ce inseamna o istorie mareata si de invidiat.
Dar ma bucur. Stii de ce? Pentru ca a iesit la iveala omul care te-a umilit si el la randul lui pe tine. L-ai demis. Asa, si? A demonstrat ca are coloana vertebrala. Ne-a demonstrat ca e om. Pe cand tu, tu ce ai demonstrat? Ca nu haina face pe om. .

Intelegi ce vreau sa spun.
Da, sunt o hahalera. Una din milioanele de hahalere care te vor AFARA DIN GHENCEA !

vineri, 2 octombrie 2009

E simplu Gigi vreau sa dispari....

Pentru ca altceva nu mai pot spera. Nu te vei schimba niciodata, mai mult, va fi din ce in ce mai rau. M-ai facut sa ma uit la un atat de important meci al Stelei ca la unul amical, iata ca ai reusit ! Ai reusit sa-l indepartezi de iubirea pentru Steaua pe pustiul ce se extazia la fentele lui Marcel Raducanu, la suturile lui Dumitru si ale lui Iordanescu, la loviturile de cap ale lui Sames, pe tanarul care a simtit ca-i pica cerul in cap intr-o noapte de mai 86, pe barbatul matur care, uneori, a pus Steaua inaintea familiei. Asta ai reusit, esti nefast, Gigi. Esti pecinginea ce s-a asternut peste noi, peste toti stelistii. Asa ca nu am ce face, stiu ca nu avem cum sa scapam de tine si ca doar moartea te poate desparti de Steaua, ai spus-o tu insuti, asa ca asta iti doresc, vreau sa mori. Tine cont, Gigi ! Nu i-am dorit moartea nici lui Ceausescu ! Cu toate ca in noaptea de 21 spre 22 decembrie 1989 am fost eu insumi aproape de moarte, de mai multe ori, lui nu i-am dorit-o, stiam ca trebuie indepartat doar de la putere, dar TIE, Gigi, TIE, iti doresc moartea. Pentru ca altfel nu se poate. Nu este crestineste ? Este un pacat ? Nu stiu, poate, probabil, sigur. Dar asta iti doresc, vreau sa mori.